Google Firebase kullanarak push bildirimlerini etkinleştirmek, müşterilerinizin siparişlerini adım adım takip etmelerini sağlayan ücretsiz ve güçlü bir araçtır. Firebase paneli İngilizce olarak sunulduğu için, bu eğitim içeriğini adım adım takip etmek için bu kılavuzu dikkatlice kullanabilirsiniz.
Bu eğitimde size, Firebase üzerinden push bildirimlerini nasıl ayarlayacağınızı adım adım anlatacağız. Sipariş durumu bildirimleri, müşterilerinizin siparişlerinin nerede olduğunu ve ne zaman teslim edileceğini öğrenmelerine yardımcı olurken, siz de bu hizmeti ücretsiz olarak sunabilirsiniz. İşte başlamak için yapmanız gerekenler:
Firebase Kurulumu :
Google Firebase kullanmaya başlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Proje İsmi :
Oluşturduğunuz projeye bir isim vermek için açılan sayfada projenizin adını girebilirsiniz. Ardından, işlemi tamamlamak için "Continue" veya "Devam Et" butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Google Analytics Etkinleştirme:
Google Analytics'i bu projede etkinleştirmek istemiyorsanız, "Enable Google Analytics for this project" seçeneğini devre dışı bırakabilirsiniz. Ardından, projenizi oluşturmak için "Create project" veya "Proje Oluştur" düğmesine tıklayın.
Projemizi başarıyla oluşturduk. Şimdi, projemizin yapılandırma ayarlarına geçmek için "Continue" veya "Devam Et" düğmesine tıklayalım.
Firebase yönetim ekranında, "iOS+" butonuna tıklayarak yeni bir uygulama oluşturma işlemine başlayalım.
"Register app" menüsüne gelip, istediğiniz Apple bundle ID ve App nickname değerlerini girerek "Register app" butonuna tıklayarak devam edelim.
"Download config file" alanında bulunan "Next" butonuna tıklayarak devam edelim.
"Add Firebase SDK" ekranında bulunan "Next" butonuna tıklayarak devam edelim.
"Add initialization code" ekranında bulunan "Next" butonuna tıklayarak devam edelim.
"Next steps" kısmını tamamlamak için "Continue to console" butonuna tıklayarak işlemleri sürdürelim.
Karşımıza çıkan ekranda “PROJE ADINIZ” yazısının yanındaki Ayar butonuna tıklayalım.
Proje ayarlarımızdaki Cloud Messaging bölümünde, 'Manage API in Google Cloud Console' butonuna tıklayalım.
Cloud Messaging için yönlendirilen kısımda 'Enable' butonu ile işlemi aktif hale getirelim. İşlem aktif hale geldikten sonra Firebase console alanına geri dönelim.
Cloud Messaging için artık Sunucu Anahtar (Server Key) bilgimiz oluşturuldu.
Firebase console alanındaki Cloud Messaging işlemlerinde en altta bulunan Web Push certificates kısmına giderek 'Generate key pair' butonuna tıklayalım.
Web Push sertifikası için gerekli key (Anahtar) bilgileri başarıyla oluşturuldu.
Web API Key bilgisine ulaşmak için Firebase console'ın sol tarafında bulunan Build menüsü altındaki 'Authentication' butonuna tıklayalım.
Açılan ekranda 'Get started' butonuna tıklayarak işlemi tamamlayalım.
Firebase ayarlarını tamamladık. Şimdi bu ayarları e-ticaret sitemize entegre etmeliyiz. Kontrol panelimize giderek Yapılandırma >> Ayarlar >> Push Bildirimi Ayarları sekmesine tıklayalım.
Private API Key alanına Firebase Console ekranında Cloud Messaging >> Cloud Messaging API (Legacy) bölümündeki 'Server key' bilgisini girelim.
Push API Key alanına Firebase Console ekranındaki Proje Ayarları'ndaki 'Web API Key' bilgisini girelim.
Project ID alanına Firebase Console ekranındaki Proje Ayarları'ndaki 'Project ID' değerini girelim.
Sender ID alanına Firebase Console'daki Proje Ayarları'ndaki 'Project number' değerini yazınız.
Auth Domain alanına Firebase Console'daki Proje Ayarları'ndaki 'Project ID' değeri ve ardından firebaseapp.com yazılmalıdır.
Örnek: faprika-push-bildirimleri.firebaseapp.com
Database URL: İlgili alana Firebase Console'daki Project ID değeriniz ve sonrasında firebaseio.com şeklinde yazmalısınız.
Örnek: https://faprika-push-bildirimleri.firebaseio.com
Storage Bucket: İlgili alana Firebase Console'daki Project ID değeriniz ve sonrasında appspot.com şeklinde yazmalısınız.
Örnek: faprika-push-bildirimleri.appspot.com
Misafir Kullanıcılar Aktif: Bu seçeneği işaretlerseniz, misafir ziyaretçilere de bildirim gönderilir.
Push Bildirim Görseli: Bildirim gönderildiğinde kullanıcıların görmesini istediğiniz görseli 'Yükle' butonu ile ekleyebilirsiniz.
Artık push bildirimlerini göndermek için tüm ayarlamaları tamamladık. Push bildirimleri, e-ticaret sitenizin kontrol panelinde 'İçerik Yönetimi >> Mesaj Şablonları' alanında bulunmaktadır. Örnek olarak, bir müşteri sipariş oluşturduğunda 'Siparişiniz Oluşturuldu' mesaj şablonu otomatik olarak bildirim olarak gönderilecektir. Bildirimleri göndermek için ilgili mesaj şablonunu düzenleme ekranında 'Push Aktif' kutucuğunu işaretlemeniz ve 'Push İçerik' alanını doldurmanız yeterlidir.
Push Bildirimleri Gönderme
Kontrol paneliniz üzerinden, sitenize ziyarette bulunan ve bildirim almaya açık olan kullanıcılara özel bildirimler gönderme imkanınız bulunmaktadır.
Bildirim Oluşturma Adımları:
Bu bilgiler, 'Kampanya Yönetimi' altındaki 'Push Bildirimleri' bölümünde 'Bildirim Gönder' sekmesine girilerek kolaylıkla doldurulabilir.
Push Takipçileri İzleme
Kontrol paneliniz aracılığıyla 'Kampanya Yönetimi' sekmesine gidin ve 'Push Takipçileri' seçeneğini seçerek, sitenizdeki push bildirim izinlerini aktif hale getiren kullanıcıları inceleyebilirsiniz.
Bu alanda, sitenizi ziyaret edip bildirimlere izin veren kullanıcıların listesine ulaşabilirsiniz. Bu veri, kullanıcıların ilgi düzeylerini ve kampanyalarınızın erişimini değerlendirmek için değerli bir kaynaktır.
Faprika'nın Firebase tabanlı Push Bildirimleri özelliği, işletmenizin siparişlerini adım adım takip etmek ve müşterilere anlık bilgilendirme sağlamak için güçlü bir araçtır. Bu rehberde, Firebase'i kullanarak bu özelliği nasıl etkinleştireceğinizi öğrendiniz. Artık müşterilerinize sipariş durumlarını anında bildirmek için bu kullanışlı aracı kullanmaya başlayabilirsiniz. Müşteri memnuniyetini artırmanıza ve işletmenizi daha etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olacak bu özellikle, işletmenizin büyümesine katkı sağlayacaktır. Daha fazla Firebase eğitim içeriği ve işletmenizin dijital varlığını güçlendirecek ipuçları için Faprika Eğitim Merkezi'ni ziyaret etmeyi unutmayın.