Stok kodu pazaryerleri ve E-Ticaret sitelerine ürün takibi kolaylaştırması bakımından önemlidir. Ürünlerin düzenli ve eksiksiz bir şekilde sisteme girmesini sağlar. Stok takibini hatasız yapmanız müşteri memnuniyeti elde etmenize yardımcı olur.
Stoklarını iyi bir şekilde yöneten E-Ticaret siteleri ve pazaryerleri müşterilerini memnun etmede sıkıntı yaşamayacaktır. Çok az kalan ürünler müşteriye bildirilerek alması sağlanabilir. İyi bir stok yönetimi pazarlama stratejileri geliştirmenize ve uygulamanıza da yardımcı olacaktır.
Stok Kodu Nedir?
Stok kodu ürünler üzerine belirli bir kod vererek ürün takibi yapmayı sağlayan bir numaralandırma sistemidir. İngilizce stock keeping unit kelimelerinin baş harflerinden oluşan SKU, dilimize stok tutma birimi olarak çevrilmektedir. Bu sistemde mağazaya eklenecek ürüne bir kod atanır. Bu sayede ürünü tanımlamak ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak mümkün olur. Ürün özellikleri girilirken boyut, şekil ya da ürünün diğerlerinden ayırt edilmesini sağlayan bir başka özelliği belirtilebilir. Kodu belirlenen ürününü nerede depolama yeri de belirlenmiş olur.
Stok kodu sisteme girildiğinde ilgili ürün karşınıza gelecektir. Ancak kodu belirlerken belirli noktalara dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede eksiksiz bir çalışma yaparak, iyi bir düzen sağlayabilirsiniz.
Stok Kodu Belirleme
Stok kodu tanımlanması için belirli bir standart yoktur. Firmalar kendi düzenlerine göre kod belirleyebilir. Ancak yine de alışılmış kod sistemlerine göre gitmenin size bir takım avantajlar sağlayacağını da bilmelisiniz. Verdiğiniz kodun başarısı sisteme okuttuğunuzda ürünü karşınıza çıkarması ile belirlenir.
Günümüzde pek çok program sizin belirlediğiniz kurallara bağlı olarak otomatik stok kodu belirleyebilir. Ancak karışıklık olmaması adına ilk kod belirlendiğinde ve her 10 üründe bir kontrol edebilirsiniz. Eğer çok sayıda ürün satışı yapıyorsanız zaman kazanmak adına bu sayıyı 50 ila 100 ürüne kadar çıkarabilirsiniz.
Stok Kodu Sıralaması
Mağazanıza eklediğiniz ya da depolarınıza koyduğunuz ürünleri takip edebilmeniz için stok kodu çok önemlidir. Kodlar belirli bir hiyerarşi içerisinde olursa işiniz kolaylaşır. Bu nedenle kod diziminiz belirli bir düzende olmalıdır. Böyle olmadığında ürünleri bulmanız güçleşecektir.
Kodda bulunan ilk 2 ya da 3 hane ürünün ait olduğu ana kategoriyi belirtir. Buradan ürünleri gruplandırma işlemini yapabilirsiniz. Kodun devamından ürünün alt gruplarını belirleyebilirsiniz. Örneğin beyaz eşya satışı yaptığınız bir E-Ticaret siteniz varsa ana grubu televizyon olan ürünleri TV ile, buzdolabı olan ürünleri BD ile başlatabilirsiniz.
Kodlamaya sıfır rakamı ile başlamamanızı öneririz. Çünkü bazı kod sistemleri sıfırla başlandığında algılamayabilir. Bu da ürünün stok sayısında karışıklık yaşanmasına neden olur.
Stok Kodu Belirlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Stok sisteminde kullanılacak rakamlar ve harfler benzer olmamalıdır. Bu aşamada olabildiğinde açık olmaya dikkat etmelisiniz. Aksi halde ürünler arasında karışıklık olabilir ve stoklarınız yanlış sayılır.
Sistem elektronik okuma yaptığı için kullanacağınız harflerin rakam sayılabilme ihtimalini de değerlendirmelisiniz. L, I ve İ harfleri küçük ya da büyük olarak kullanıldığında sistem onu 1 rakamı olarak okuyabilir. Bunun yanı sıra 0 rakamı kullanıldığında O harfi sayılabilir. Tüm bu ihtimallerin önüne geçmek için kodlama sisteminizi oluştururken dikkatli olmalısınız.
Stok Kodu Belirleme Örneği
Stok kodu oluşturmayı bir örnek üzerinden açıklarsak daha anlaşılır olacaktır. Bir pazaryerinde ya da E-Ticaret sitenizde farklı markalara ait spor ürünleri sattığınızı varsayalım. Ayakkabı, eşofman takımı ve çanta gibi ürünlerin her biri için bir kod belirlemeniz gerekir. Genelden özele giderek kodunuzu oluşturmanız kolaylık sağlayacaktır. Spor ürünler içerisinden bir ayakkabıya kod vereceğinizi varsayarsak; önce ürününün ayakkabı olduğunu belli etmeli, sonra markasını, modelini, numarasını ve en son rengini belirten bir kod oluşturabilirsiniz.
Markaları 222,333 ve 444 olarak belirleyelim.
Ayakkabılar için AY, eşofman takımı için EŞ, çanta için ÇA olarak başlangıç kodu belirleyelim.
Kadın ayakkabıları K, erkekler için de E diyelim. Ayakkabı numarası ya da bedeni girelim. Modeller için A,B ve C ifadelerini kullanalım.
Renk kodu için ise renklerin ilk üç harfini alalım.
Bu durumda 222AYK36BMAV kodlu ürün 222 marka, 36 numara, mavi, B model bir kadın ayakkabısıdır.
333EŞE38CKIR kodlu ürün 333 marka, 38 beden, C model, kırmızı bir eşofman takımıdır.