Lojistik daha yaygın adıyla bildiğimiz nakliye işidir. Sanayi ve ticaret hayatının ayrılmaz bir gereksinimidir. Üretilen mal ve ürünlerin istenilen yere istenilen zamanda ulaştırılması lojistik olarak adlandırılır. Bölgeler ve ülkeler arası ihracat ve ithalatın sürekli olması için lojistik şarttır. Satış ve pazarlama lojistik desteği olmadan gerçekleşmez. Üretilen her ürün kendi bölgesinde kalır. Dünya genelinde küreselleşme yaşanmaz. Örneğin bugün Etiyopya Kenya gibi ülkelerde üretilen kahvelerin dünyanın her yerinde satılması lojistik sayesindedir. Lojistik ticaret hayatının temel taşıdır. Aynı şekilde e-ticaretin de vazgeçilmez unsurudur. Çünkü e-ticaret çok farklı bölgeler arasında mal ve ürünlerin satışını gerçekleştirir. Sipariş alınan ürünler nakliye ile alıcılara ulaştırılır. Bu sayede e-ticaret şirketlerinin kargo hizmeti lojistik işlerinin arasına girer.
Lojistik kıtalararası yapılır mı?
Lojistik her türlü mal ve ürünün üretilen yerin dışarısına çıkmasına yardımcı olur. Lojistik ülke içerisinde yapıldığı gibi ülkeler arasında da yapılır. Genellikle farklı kıtalarda bulunan ülkelerde deniz bağlantısı yoksa lojistik karayolundan sağlanır. Türkiye bu konuda dünya ticareti için önemli jeopolitik konumdadır. Asya’dan Avrupa’ya giden lojistik tırları ve kamyonları transit olarak Türkiye’den geçer.
Bugün herkesin bildiği aliekspress gibi dünya çapında e-ticaret yapan siteler de karayolu ile lojistik sağlamaktadır. Deniz yolu ile limana gelen mallar ülke içerisine tır ve kamyonlarla gitmektedir.
Lojistik küresel çapta sanayi ve ticaret faaliyetleri var oldukça devam edecek iş kollarından birisidir. Çünkü insanlar sanayi ve endüstri mallarını satın almaya devam etmektedir. Dünya ekonomisi ise dünya pazarına endeksli olarak kurulmuştur. Lojistik sektörünün aktif olarak çalışmaması tüm dünyanın ekonomik dengelerini bozar ve alt üst eder.
Lojistiğin e-ticaret için önemi nedir?
Lojistik faaliyetlerinin tüm dünyada ekonomik faaliyetler için önemli olduğunu söyledik. Aynı şekilde e-ticaret için de lojistik yani taşımacılık önemlidir. Çünkü dünya çapında artık alışveriş sektörü dijital ortama kaymıştır. İnsanlar dünyanın çok farklı coğrafi bölgelerinde üretilen ürünlere kolayca ulaşabilmektedir.
Lojistiğin işlevleri arasında neler bulunur?
Lojistik deyince akıllara yalnızca mal ve ürün taşımacılığı gelmektedir. Ancak lojistik ile yalnızca endüstriyel ürünler taşınmaz.
- İnsan taşımacılığı
- Hayvan taşımacılığı
- Hizmet taşımacılığı
Gibi faaliyetler de lojistik işinin içerisine girer.
Lojistik firmaları taşımacılık şirketlerinden oluşur. Bu şirketler de tıpkı diğer şirketler gibi kazanç elde etme amacıyla kurulur.
Lojistik firmalarının bir sürü departmanları ve çalışanları bulunur. Taşıma işlemini karayolları üzerinde şoförler yapar. Ancak şirketin iç işleyişini şirket içerisinde çalışan diğer personeller sağlar.
Lojistik şirketleri uluslararası alanda çalışıyorsa yabancı dil bilen çalışanlar ve tercümanlar önemlidir. Şirketin tüm iletişimini ve yazışmalarını teknik personelleri sağlar. İkili taşıma anlaşmaları yapılır. Sözleşme çerçevesinde çalışmalar yürütülür.
Lojistik bölümü
Lojistik artık pek çok üniversitede lisans ve yüksek lisans olarak okutulmaktadır. Son yıllarda lojistik bölümüne duyulan sempati iyice artmıştır. Bugün birçok kişi kendi mesleğinin yanı sıra lojistik gibi bölümleri de ikinci üniversite olarak okumaktadır. Lojistik mezunları;
- Dış ticaret
- Dağıtım yerleri
- E-ticaret firmaları
- Denizcilik ve liman işletmeleri
Gibi iş yerlerinde çalışabilirler.
Özellikle son dönemlerde e-ticaret firmaları lojistik mezunları için güzel ve kaliteli çalışma alanları yaratmaktadır.
Lojistiğin tarihi
Lojistik faaliyetlerinin kuruluşu 1.Dünya Savaşı zamanlarına dayanır. Özellikle Avrupalı devletlerin birbirleri ile girdiği sömürge ve hammadde yarışları etkili olmuştur. Her devlet kendi stratejisini belirlemiştir. Bunların içerisinde bugün anladığımız anlamda lojistik hizmetleri de yerini almıştır. Özellikle savaş stratejisi olarak ulaşım önemliydi. O yıllarda dünyanın birçok yerine demiryolu ağları kuruldu.
Son Olarak
Lojistik son yüzyılda ortaya çıkmış ve günden güne gelişmekte olan bir alandır. Sanayi faaliyetlerinin dünyanın dört bir tarafına yayılmasıyla lojistiğin önemi artmıştır. Lojistik faaliyetleri sürekli ve aralıksızdır. Günün her anında farklı coğrafyalar arası taşımacılık devam etmektedir. E-ticaret hayatının canlı kalmasıyla da lojistik yerini korumaya devam edecektir.
Bugün uluslararası alanda çalışmalar yürüten pek çok lojistik firması vardır. Bu firmalar dünya çapında ciddi istihdam oluşturmaktadır. Lojistik firmaları geliştikçe çalışan sayıları ve iş hacimleri de artmaktadır. Dünyanın her bölgesine taşımacılık yapan profesyonel anlamda bir sürü lojistik firması vardır. Bu firmalar daha uzun yıllar aktif olarak çalışma yapmaya devam edecektir.