Hangi ortamda olursa olsun iş dünyasına adım atmaya karar verdiğinizde mutlaka en karlı iş modellerini incelersiniz. Söz konusu e-ticaret olunca bu noktada birkaç iş modelini incelemek ve buna göre sistem oturtmak zorunda olduğunuzu bilirsiniz. Bu bağlamda işinizi kurmadan önce iş modellerini araştırmak ve buna göre bir yol haritası çizmek sizin için faydalı olacaktır.
E-ticaret iş modellerini sıraladığımız yazımız içerisinde size göre avantajlı olabilecekleri sıraladık. Bu noktada sizin imkanlarınız hangi modeli seçmeniz gerektiğini net bir şekilde ortaya koyacaktır.
B2C (İşletmeden Tüketiciye) (Bussiness to Customer)
Bir mal ya da hizmet üretimi gerçekleştiren işletmeniz varsa ve direkt olarak tüketiciye ulaşmak istiyorsanız B2C yani üreticiden tüketiciye sizi üst noktaya taşıyabilir. E-ticaret iş modelleri arasında en bilineni ve en fazla tercih edilen model olan B2C’ye örnek vermek gerekirse, online alışveriş siteleri bu noktada söylenebilir. Şirket daha önce malını toptan satsa da ilerleyen süreçlerde fikrini değiştirip, perakendeye dönebilir. Bu noktada gitmesi gereken yer B2C’den başkası da değildir.
Örneğin bir şirket ürettiği malı fiziksel ortamın dışında e-ticaret ortamında da satmayı istiyorsa bu iş için kurulmuş pazaryerlerini tercih edebilir. Trendyol, Amazon, Hepsiburada, N11 B2C için uygun olan yerlerden bazılarıdır.
B2C’nin avantajlarını incelediğimizde ise,
- Başlangıç durumundaysak daha az maliyet gerektirmesi,
- Geniş kitlelere ulaşma imkanı sunması,
- İnterneti tanıyan ve bilen herkesin B2C işletmesine rahatlıkla ulaşabilecek kaynakların olması,
- Müşterilere özel indirim oluşturma ve dinamik kampanya süreçlerinin yönetilebilmesi
sayılabilir.
B2C internet üzerinden satışlarda en fazla kullanılan e-ticaret iş modelleri arasındadır. Her geçen gün daha çok firma ürettiği değeri internet üzerinden düşük maliyetle ya da ücretsiz olarak açtığı mağazalardan pazarlama imkanı buluyor. Bu sayede müşterileri ile fiziksel ortamda buluşmasına gerek kalmadan dünyanın her noktasına ürününü gönderme şansına erişiyor.
B2B (İşletmeden İşletmeye) (Bussiness to Bussiness)
E-ticaret iş modelleri arasında çok kullanılanlardan birisi de işletmeden işletmeyedir (B2B). Bu sistemde kendi alt türlerini oluşturan model, işletmelere ciddi avantajlar sağlamaktadır. Perakende satışın olmadığı bir kol olan B2B’de işletmeler arasında toptan satış söz konusu olur. B2B ekseninde satılan mal her ne kadar bir işletmeye gitse de işin özünde son kullanıcı malı yine perakende olarak alır. B2B iş modelinin alt dallarına baktığımızda ise,
- Doğrudan bağlantı B2B Modeli
- Ağ B2B Modeli
- Hibrit B2B Modeli
- Yönetilen B2B Modeli
gibi modelleri görebilmekteyiz.
B2B iş modelinin avantajlarına gelecek olursak,
- Arada başka bir kişi ya da kurum olmadan rahatlıkla ürünlerin pazarlanması söz konusu olur
- Tedarikçi ağı ciddi anlamda genişler
- Tedarikçi olduğunuz zaman diğer e-ticaret modellerine göre daha fazla sadık müşteriniz olur
- Satın alma maliyetleriniz ciddi anlamda azalır
- Müşteriler sistem üzerinden istediği kadar ürün satın alabilir
D2C (Doğrudan Tüketiciye) (Direct to Consumer)
E-ticaret denildiğinde son zamanların en popüler işletme biçimlerinden olan D2C, özellikle kendi mecralarından yapmaktadır. D2C sosyal medyanın popüler olması Instagram, Facebook ve hatta Twitter gibi mecraların da kullanılarak kişilerin kendi işletmelerini tanıtmalarına imkan vermiştir. Kurumlar sosyal medya üzerinden kendi e-ticaret sitelerine yönlendirdiği müşterilerinin taleplerine sorunsuz bir şekilde cevap vermeye başladığında büyümeye ve gelişmeye başlıyorlar.
Dropshipping
Son zamanların en popüler e-ticaret iş modelleri arasında sayılan Dropshipping, satıcının üçüncü üreticiden sağladığı ürünleri direkt olarak müşteriye göndermesi şeklinde çalışır. Siparişi alan şirket, ürünü asla depolamaz ve kendisi göndermez. Ürün her zaman internet dünyasında var olan üçüncü bir kurumdan alınır. Esas üreticinin ve gönderecek kişinin bu şirket olduğu da unutulmamalıdır. Dropshipping yapan kişi yalnızca aldığı siparişi bu kuruma devreder ve gönderiminin ilgili adrese yapılmasını sağlar. Ancak burada önemli olan bu bağlantının kopmaması ve sürekli olarak gönderinin hangi durumda olduğunun sorgulanmasıdır. Bu işlerin büyük kısmı Amazon, Aliexpress gibi global pazaryerlerinde rahatlıkla yapılmaktadır. Ancak bu iş modeline başlamadan önce mutlaka konu ile ilgili eğitim almanızı tavsiye ediyoruz.
E-ticaret iş modelleri saydıklarımızın dışında da çoğaltılıp, örneklendirilebilir. Ancak en fazla kullanılan ve daha fazla müşteriye ulaşma imkanı sunan e-ticaret modelleri bunlardır. Bunların haricinde, toptancılık, C2C, C2G (Tüketiciden Devlete), G2C (Devletten Tüketiciye) gibi e-ticaret iş modelleri bulunmaktadır.