Küreselleşmenin etkileri her geçen gün daha da fazla hissediliyor.
Alışverişten seyahate kadar hayatın birçok alanında sınırlar ortadan kalkıyor. Günümüzde sadece yerel ticaret değil bölgesel ticaret ve küresel ticaret de büyük önem kazanıyor. Ancak söz konusu ihracat olduğunda işler biraz karışık. Şirketlerin ve bireylerin bir malı bir ülkeden başka bir ülkeye götürmesi için birçok prosedürü tamamlaması gerekir. Gümrük işlemleri, muhasebe işlemleri, kargo ve teslimat işlemleri ise buz dağının sadece görünen yüzü. Birçok durumda ihracat süreçleri karmaşık hale geldikçe KOBİler ve bireysel satıcılar ihracat yapmaktan çekiniyor.
Günümüzde mikro ihracat belirli sınırlar dahilinde tüm bu karmaşık süreçlerini oldukça basitleştiriyor. Yapılan yeni anlaşmalar sayesinde KOBİler de kolaylıkla farklı ülkelere mal ihraç edebiliyor. Peki mikro ihracat nedir?
Türkiye’den yurt dışına yapılan, ağırlığı 300 kg’den az ve KDV hariç fatura tutarı 15.000 Euro’dan fazla olmayan ihracat, mikro ihracat şeklinde gerçekleştirilebilir. Mikro ihracat, ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile yurtdışı edilen bedelli ihracatlardır. Mikro ihracatın cazip olan tarafı, ihracatı bir gümrük müşavirine ihtiyaç duymadan ve daha az bürokrasiyle yapma imkanı vermesidir. Bu nedenle pek çok ihracatçı mikro ihracat yöntemini tercih edebilir.
Mikro İhracat Nedir?
Mikro ihracat ile ağırlık olarak 300 kg altında bulunan ve KDV hariç 15.000 Euro fatura tutarının altına olan ürünlerin yurt dışına ihraç edilmesini içerir. Bu ihracat türünde gümrük işlemleri Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile tamamlanabilir. Bu beyanname sayesinde ürünün tüm gümrük işlemleri elektronik ortam üzerinden tamamlanabilir. Ayrıca ETGB sayesinde gümrük maliyetleri azaltılarak ihracat desteklenir.
Gümrük maliyetleri aynı zamanda müşavirlik ve ardiye ücreti ödenmesi gerekmediği için azalır. Ayrıca tüm işlemler herhangi bir vekaletname gerektirmeden tamamlanır. Şirketler haftanın her günü gönderim yaparak kesintisiz hizmet sunabilir.
Mikro İhracat Nasıl Yapılır?
Birçok durumda mikro ihracat ile e-ihracat kol kola hareket eder. Türkiye’den yurt dışına e-ticaret siteleri veya küresel pazaryerleri ile satış yapan KOBİler veya bireyler bu ihracat yönteminden faydalanabilir. Genellikle toptan ürün satışı yerine tekil ürün satışları için tercih edilen bir yöntemdir. 300 kg veya 15.000 Euro değerini aşan ürünler için gümrük işlemlerinin fiziksel olarak düzenlenmesi gerekir. Bu nedenle bu sınırlar dışında kalan ürünler mikro ihracat kapsamında değerlendirilmez.
Yurtdışında bulunan müşterilere bu yöntemle satılan ürünler PTT, DHL ya da UPS gibi kurumlar aracılığıyla gönderilebilir. Bu kurumlar mikro ihracatta gerekli belgeler için düzenleme yetkisine sahiptir. Böylelikle satıcı olarak ürünü kargo şirketine teslim ettikten sonra gümrük beyannamesi ile uğraşmanız gerekmez.
Gümrük işlemleri için mikro ihracat kapsamında dolaylı temsil yetki belgesi, mikro ihracat gönderi bilgi formu, faturanın orijinali, Türkçe ve İngilizce fatura gerekir. Gönderilen tüm kalemlerin ayrı ayrı belirtilmesi gerekir. Gönderimi yapılan ürünlerin tanımı, cinsi ve türü Türkçe olarak belirtilir. Buna ek olarak ihracat yaparken gerekli olan A.TR dolaşım belgesi de kargo şirketi tarafından hazırlanabilir. Buna ek olarak bazı firmalar EUR1 ve Menşei belgeleri gibi ihracatta gerekli belgeleri de hazırlamaktadır.
Mikro İhracat KDV İadesi
Normal ihracat süreçlerinde olduğu gibi mikro ihracat KDV iadesi de mümkündür. KDV iadesi almak için düzenlenen ETGB ve ürün faturasıyla birlikte başvuru yapmak gerekir. Başvuru e-beyanname sisteminden yapılabildiği gibi sistem tarafından vergi daireleri otomasyon projesi kapsamında yer alan vergi dairelerinden de kolaylıkla tamamlanır.
Mikro İhracat Muhasebe Seçenekleri
Mikro ihracat muhasebe işlemlerinin de daha hızlı tamamlanmasına izin verir. Elektronik sistem üzerinden gerçekleştirilen bu ihracat modelinde gerekli belgelerin neredeyse tamamı elektronik ortamda düzenlenebilir. Ayrıca değişen ihtiyaçlar karşısında yeni modüller eklenerek muhasebe sistemleri kolaylıkla ihtiyaçlara uygun hale getirilebilir.
Bu programlar sayesinde teklif, sipariş gibi süreçler tek bir panel üzerinden yönetilebilir. Ayrıca mikro ihracat adımları da tek bir panel üzerinden yönetilebilir. İhracat için gerekli dosya ve belgeler de program üzerinden düzenlenebilir.
Tüm bunlar göz önüne alındığında mikro ihracat KOBİlere ve ihracat yapmak isteyen küçük şirketlere birçok avantaj sunar. Elektronik ortamda düzenlenen belgeler sayesinde ürünlerin farklı ülkelerdeki müşterilere satılması kolay bir hal alır. Ayrıca ihracat yapan küçük şirketler ihracat hacimlerini arttırarak döviz girişini de destekleyebilir.
Bu Konuyu İnceleyenler Bu Konuyuda İnceledi.